Testy na nietolerancję pokarmową

Coraz częściej mówi się o nietolerancji niektórych pokarmów jako przyczynie wielu poważnych problemów ze zdrowiem.

Szacuje się, że ok. 4% społeczeństwa cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, zatem więcej niż w przypadku alergii, z którymi nie należy mylić nietolerancji. Te polegają bowiem na pojawianiu się przeciwciał IgG, które nie tylko zwalczają w naszym ciele białka odczytywane jako wrogie, lecz często atakują dodatkowo tkanki własnego organizmu.

Do skutków spożywania źle tolerowanych białek należą najczęściej zapalenia w obrębie układu oddechowego oraz astma; ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, zespół jelita drażliwego, biegunki lub zaparcia; liczne problemy skórne włącznie z atopowym zapaleniem skóry oraz – co może wydawać się zaskakujące – depresje, lęki czy migreny. Coraz częściej nietolerancje pokarmowe uważa się za winowajcę chorób autoimmunologicznych, takich jak choroba Hashimoto choroba tarczycy, zapalenie stawów, autyzm czy stwardnienie rozsiane. Negatywnym czynnikiem, wywołującym reakcję immunologiczną najczęściej okazują się być białka mleka krowiego oraz białka występujące w roślinach, takie jak gluten, soja czy orzechy. Wydaje się, że jeśli występuje u nas któryś z wyżej wymienionych problemów, najprościej jest ograniczyć te najbardziej „ryzykowne” pokarmy. Jednak czasem, mimo wielu miesięcy stosowania diet eliminacyjnych, choroby nie mijają. Dalsze odrzucanie całych grup produktów może być szkodliwe, ponieważ coraz trudniej jest nam zapewnić sobie w diecie wszystkie niezbędne mikroelementy. Dlatego warto wykonać testy na nietolerancję pokarmową i szczegółowo określić, które produkty mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.