Dieta dopasowana do grupy krwi

Dietetycy i naukowcy wciąż próbują ustalić, w jaki sposób powinniśmy komponować nasz jadłospis, szukając idealnych proporcji w łączeniu produktów z różnych grup. Jednak czy w ogóle możliwe jest ułożenie jednej uniwersalnej diety, która byłaby dobra dla nas wszystkich? Jesteśmy przecież różni pod wieloma względami, zatem logiczne wydaje się, że powinniśmy także odżywiać się na różne sposoby. Lekarze James oraz Peter D’Adamo stworzyli teorię mówiącą, że jedną z najważniejszych właściwości warunkujących dobór odpowiedniego pożywienia jest grupa krwi. Ten fakt ma szczególne znaczenie w odchudzaniu, podczas którego właściwie zbilansowana dieta i zachowanie zdrowia jest przecież sprawą podstawową.

Istnieją cztery grupy krwi – A, B, AB oraz 0. Uważa się, że posiadanie danej grupy odpowiedzialne jest za występowanie charakterystycznych dla niej skłonności zdrowotnych. Ze względu na nie niektórych pokarmów powinniśmy unikać, inne zaś będą dla nas zupełnie obojętne lub wręcz pożądane.

Osoby posiadające grupę A bywają nazywane „rolnikami” i uważa się, że najistotniejszą dla nich grupą produktów są rośliny – warzywa (każdy gatunek) oraz większość owoców, szczególnie te o zasadowym odczynie np. grejpfruty, cytryny, śliwki, winogrona, jagody; odradzane są natomiast pomarańcze i mandarynki. Najlepszym źródłem białka dla tych osób będą orzechy i pestki oraz ryby i owoce morza (z wyjątkiem wędzonych), a także soja i jej przetwory (na przykład tofu). Tej grupie poleca się również rośliny strączkowe (z wyjątkiem czerwonej fasoli i ciecierzycy) oraz zboża – w zasadzie wszystkie prócz pszenicy i wypieków wieloziarnistych. W diecie „rolników” niezbędne są również tłuszcze – najlepiej roślinne, takie jak olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek czy olej z wątroby dorsza.

Przyprawy są dla osób z grupą krwi A raczej neutralne, szczególnie poleca się jednak sos sojowy czy imbir lub czosnek.

Pokarmy, których powinno się unikać to mięso. Można za to spożywać ryby, ostatecznie od czasu do czasu drób. Nie jest również zalecany nabiał – szczególnie świeże mleko krowie. Obojętne są jogurty, kefiry, mleko kozie i jego przetwory oraz mleko i jogurty sojowe Z serów lepiej jest wybrać mozarellę czy fetę zamiast serów żółtych.

Jeśli chodzi o napoje, oczywiście najlepiej unikać alkoholu (z wyjątkiem czerwonego wina w niewielkich ilościach) i napoi gazowanych. Można pić wszelkie soki, poza pomarańczowym i pomidorowym oraz na przykład zieloną herbatę. Szczególnie zalecane jest picie na czczo wody z sokiem z cytryny, co pomaga w usunięciu śluzu, którego gromadzenie się jest typowym problemem osób z tą grupą krwi.

Posiadacze grupy A są najbardziej narażeni na takie choroby jak nowotwory i cukrzyca.

Grupa B to tak zwani „koczownicy”. Najlepiej tolerują mięso (szczególnie polecany jest królik i mięso baranie) i nabiał, ponieważ ta grupa krwi wykształciła się w koczowniczych plemionach mongolskich, dla których podstawą menu były produkty uzyskiwane dzięki hodowli zwierząt. Jednak posiadacze grupy B mają to szczęście, iż mogą jeść produkty z niemal wszystkich grup pokarmowych, bez zbyt wielu ograniczeń.

Prócz nabiału i mięsa, wśród których ta grupa osób powinna jednak unikać drobiu, wieprzowiny, lodów i serów typu „blue”, „koczownikom” poleca się szczególnie warzywa i owoce takie jak brokuły, kalafior, bakłażany, botwina, marchewka, pietruszka, sałaty, buraki, kapusta, banany, ananasy, winogrona, śliwki, papaje. Radzi się natomiast unikać pomidorów i kukurydzy oraz oliwek.

Przy tej grupie krwi można jeść również strączki – fasole (prócz czarnej oraz ciecierzycy i soczewicy), groszek zielony, bób. Uważać należy na zboża, unikając pszenicy, amarantusa, gryki, jęczmienia, żyta i kukurydzy. Dopuszczalne są za to pszenica orkiszowa, kasza jaglana (proso), owies, płatki owsiane, okazjonalnie ryż.

Jedyną grupą pokarmową, której szczególnie nie poleca się „koczownikom” są pestki i orzechy. Ponadto powinni oni unikać soku pomidorowego, napojów gazowanych oraz destylowanych alkoholi. Zamiast nich dozwolone jest od czasu do czasu piwo i wino. Najlepsze będą jednak herbaty ziołowe oraz soki owocowe i warzywne.

Potrawy można doprawiać ostro, nie zaleca się jedynie stosowania pieprzu, cynamonu czy ketchupu.

Problemy, na które osoby z grupą B są szczególnie narażone, to choroby nerek, układu krążenia oraz cukrzyca.

Grupę 0 tworzą tak zwany myśliwi. Najbardziej poleca się im mięso (z wyjątkiem szynki, bekonu czy gęsi), odradza natomiast nabiał (ewentualnie mogą spożywać jogurty, kozi ser, tofu lub mozarellę) oraz duże ilości warzyw (szczególnie zielonych, takich jak brokuły, pietruszka, szpinak, sałata, por) i owoców. Powinni jednak wystrzegać się pomarańczy, mandarynek, truskawek oraz kalafiora, kukurydzy i ziemniaków.

Orzechy i pestki nie szkodzą, ale bardziej odpowiednim źródłem białka będzie dla „myśliwych” mięso. Jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, duże ilości orzechów przy diecie bogatej w mięso zaopatrzą nas w zbędny tłuszcz.

Osoby z grupą 0 powinny unikać produktów zbożowych. Czasem mogą pozwolić sobie na chleb esseński czy chleb Ezekiela, orkisz, dziki ryż i jęczmień, zdecydowanie zaś zrezygnować z produktów z mąki pszennej, owsa, pieczywa pełnoziarnistego i kukurydzy. Dieta osób z tą grupą krwi najbardziej przypomina popularną ostatnio dietę paleo.

Poza wyżej wymienionymi produktami można również jeść fasolę (prócz fasoli kidney), bób, zielony groszek czy ciecierzycę, jednak, ponieważ to mięso jest głównym źródłem białka, nie muszą to być duże ilości.

Przy tego rodzaju diecie ważne jest by pamiętać o dostarczeniu organizmowi kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, głównie omega-3, które dostępne są na przykład w oleju lnianym.

Z napojów „myśliwym” poleca się szczególnie soki warzywne, sok śliwkowy i wiśniowy, wodę mineralną, zaś odradza alkohol i kawę. Jeśli chodzi zaś o przyprawy, korzystnie na układ pokarmowy wpływają zwłaszcza curry i kurkuma, zaś odradza się dodatki typu ketchup, marynaty oraz cynamon i biały pieprz.

Osoby z tą grupą krwi powinny uważać na niedoczynność tarczycy, choroby jelit oraz wszelkiego rodzaju nietolerancje pokarmowe, głównie dotyczące białek roślinnych oraz mlecznych.

Najrzadsza grupa, AB, łączy zalecenia i ograniczenia dla grup A i B.

Przedstawiciele grupy AB powinni, podobnie jak osoby z grupą A, usunąć ze swojego jadłospisu mięso lub ograniczyć jego spożywanie. Od czasu do czasu dozwolone jest mięso indyka, królika lub jagnięcina czy baranina. Osoby z grupą AB nie powinny jeść natomiast kurczaka, który jest zabroniony „koczownikom” (B). Można też włączyć do jadłospisu ryby i owoce morza, z wyjątkiem flądry, soli i ośmiornic.

Nabiał jest dozwolony, ale tylko pod warunkiem dobrej tolerancji pokarmów z tej grupy u poszczególnych osób, ponieważ spożywanie go może stwarzać problem nadmiernego wydzielania śluzu.

Warzywa i owoce to pokarmy bezpieczne dla osób z AB. Powinno się unikać jedynie pomarańczy, mango i awokado, a z warzyw przede wszystkim kukurydzy, papryki, czarnych oliwek i rzodkiewki. Polecane są również strączki, z wyjątkiem fasoli czarnej, limańskiej i nerkowatej. Mimo że w grupach A i B odradzane były pomidory, osoby z grupą AB mogą jeść je bez ograniczeń.

Ze zbóż można zaś czerpać do woli, wyrzucając z menu jedynie grykę i kukurydzę, a więc płatki kukurydziane, wypieki z mąki kukurydzianej oraz olej kukurydziany. Jeśli chodzi o o tłuszcze, korzystna jest zwłaszcza oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany, natomiast szkodliwy olej słonecznikowy.

Raczej odradzane osobom z grupą AB są pestki i orzechy. Jeśli już decydujemy się na nie, lepiej sięgnąć po orzechy włoskie, piniowe czy migdały oraz pistacje, zaś unikać szczególnie pestek dyni, maku, sezamu (również oleju sezamowego) i orzechów laskowych.

Przedstawiciele grupy AB mogą pić, podobnie jak osoby z grupą A, wodę z sokiem z cytryny czy herbatki ziołowe, soki z alkalicznych owoców (np. winogron) oraz soki warzywne (również pomidorowy).

Jeśli chodzi o dodatki i przyprawy, najkorzystniej zadziałają chrzan, imbir, curry i pietruszka. Zdecydowanie należy unikać tych mających w składzie ocet. Dobrze jest również używać soli morskiej zamiast zwykłej.

Obciążenia, na które narażone są osoby o grupie krwi AB to te same schorzenia, które występują w przypadku grupy A czyli nowotwory i cukrzyca oraz problemy z układem krążenia, charakterystyczne dla grupy B.